Sveriges Riksbank, instiftad 1668, är världens äldsta verksamma centralbank och utför flera centrala funktioner inom landets ekonomi. Deras huvuduppgift är att ansvara för penningpolitiken med syfte att upprätthålla ett lågt och stabilt inflationstryck. Det gör de genom att kontrollera den så kallade reporäntan – räntan som banken erbjuder på sina utlåningar till kommersiella banker. Genom att höja eller sänka denna ränta kan Riksbanken påverka inflationen och därigenom landets ekonomiska stabilitet.
En annan viktig uppgift för Riksbanken är att säkerställa ett säkert och effektivt betalningssystem både i Sverige och utomlands. Det innebär att banken ansvarar för att tillhandahålla och hantera svensk valuta, dvs. kontanter, och bevaka och stötta betalningssystemen för att säkerställa smidiga överföringar av pengar mellan banker, företag och privatpersoner.
För att fullgöra sina uppgifter är Riksbanken organiserad i ett antal avdelningar med olika ansvarsområden. Ledningen består av verkställande direktören och en styrelse som består av sex ledamöter utsedda av Sveriges riksdag. Banken är oberoende i sitt beslutsfattande men står under tillsyn av riksdagen.