Svenska Kyrkan är unik i sitt upplägg och funktion, vilket ofta beskrivs som ”tre i ett” – det är en evangelisk-luthersk kyrka, en folkkyrka och ett trossamfund. Som evangelisk-luthersk kyrka bekänner sig Svenska kyrkan till den klassiska kristna tron. Som folkkyrka är den öppen för alla som bor i Sverige och vill tillhöra en kristen gemenskap. Som trossamfund är den en organisatorisk enhet, under vilken alla medlemmar är verksamma.
Svenska Kyrkan styrs på tre nivåer – församlingsnivå, stiftsnivå och nationell nivå. Varje församling kan i stort sett organisera sin egen verksamhet enligt de unika behov och önskemål som finns lokalt. Stiftet fungerar som en mellanliggande administrativ och geografisk indelning för att samordna resurser och ansvar inom ett större område, t.ex. för prästutbildning och fördelning av resurser. På nationell nivå samordnas olika frågor och övergripande frågor och beslut tas. Varje nivå har någon form av styrelse eller råd med valda ledamöter.
Även om Sverige är formellt sekulärt, så är kyrkograferna i Svenska Kyrkan de personer som utför de flesta kyrkliga begravningarna i Sverige. Detta beror delvis på att Svenska Kyrkan fortfarande sköter begravningar för alla dödsfall inom dess geografiska område, oavsett den avlidnes religion eller medlemskap i kyrkan.