Först och främst, SPF står för ’Sun Protection Factor’. Det är en mätning av hur effektivt ett solskyddsmedel kan skydda huden från de skadliga effekterna av ultraviolett (UV) strålning, specifikt UVB-strålar. Dessa strålar, som utgör endast en liten del av solens strålar men är otroligt starka, kan orsaka solbränna, hudskador och i värsta fall hudcancer. Solskyddsfaktor hjälper oss att bedöma hur länge vi kan vara i solen utan att bränna oss, jämfört med hur länge vi skulle kunna vara utan skydd.
För att förstå hur solskyddsfaktor fungerar, kan vi titta på detta exempel. Om du vanligtvis bränner dig efter 10 minuter i solen utan skydd, skulle ett solskyddsmedel med SPF 30 i teorin tillåta dig att vara ute i solen 30 gånger längre, det vill säga 300 minuter, innan du bränner dig. Men detta antagande förändras av andra faktorer som svett, vatten och hur noggrant du applicerar solkräm. Därför är det alltid rekommenderat att applicera solskyddsmedel generöst och regelbundet, även med en hög SPF.
Det är också viktigt att förstå att ingen SPF kan blockera alla UVB-strålar. Även ett solskyddsmedel med SPF 100 kan bara blockera 99% av UVB-strålarna. Dessutom skyddar de flesta solskyddsmedel inte effektivt mot UVA-strålar, som också kan bidra till hudskador och hudcancer. Därför är det viktigt att söka skydd i skugga och bära skyddande klädsel tillsammans med applicering av solskyddsmedel.