För att förstå hur Socialdemokraterna fungerar, måste man första känna till dess struktur. Partiet är organiserat från gräsrotsnivå till nationell nivå, med lokalavdelningar, distrikt och arbetsutskott som hjälp. Partikongressen, som är partiets högsta beslutsfattande organ, samlas vart fjärde år och består av ombud från distrikten. Kongressens huvudsakliga uppgift är att bestämma partiets politik och välja partiledare.
För att få Socialdemokraternas politiska budskap ut till allmänheten, finns det en mängd olika grupper och organ inom partiet. Bland dessa ingår kommun- och landstingsgrupper, riksdagsgrupp, europeiska parlamentarikergrupp och de olika verkställande utskotten. Även studieförbundet ABF och TCO, LO (Landsorganisationen) och PTK (PrivattjänstemannaKartellen) spelar viktiga roller för att främja partiets politiska agenda.
Det är värt att notera att Socialdemokraterna alltid har varit en stark förespråkare för mänskliga rättigheter, jämlikhet och social rättvisa. Detta återspeglas inte bara i dess politiska agenda, utan också i dess struktur och beslutsfattande processer. Det arbete som utförs av partiet på lokal, nationell och till och med internationell nivå är ett tydligt bevis på dess åtagande att bygga ett samhälle där varje individ kan bidra och dra nytta av samhällsutvecklingen.