Självkänsla är en individ’s uppfattning om sin egen värde, oavsett hur denna värdering faktiskt står i relation till individen’s objektiva förmågor eller framgångar. Det är en djupt rotad känslomässig respons som har utvecklats över tid genom individens interaktioner med omvärlden. Med en positiv självkänsla kan man bättre hantera motgångar, ta konstruktiv kritik, och har generellt sett en mer optimistisk syn på livet.
Det finns flera faktorer som kan påverka självkänsla, bland annat barndomserfarenheter, relationer, prestationer och misslyckanden. Ett stödjande och kärleksfullt hem kan hjälpa barn att utveckla en sund självbild, medan traumatiska upplevelser, konstant kritik eller avvisande kan äventyra detta. För många människor kan en oförmåga att leva upp till normer eller ideal – oavsett hur realistiska de är – resultera i låg självkänsla.
Låg självkänsla kan leda till att människor drar sig från sociala situationer, blir känslomässigt distanserade i relationer, och har en större sårbarhet för mental ohälsa. Å andra sidan kan alltför hög självkänsla, som ibland betraktas som narcissism, också vara problematisk. Balansen ligger i att uppskatta och acceptera sig själv för den man är, samtidigt som man strävar efter att växa och utvecklas på ett hälsosamt sätt.