Som definition kan självförtroende beskrivas som en stark känsla av förtroende, värde och tillit inom sig själv. Det är förmågan att tro på ens kapacitet att åstadkomma det man sätter sinnet till. Det handlar om att erkänna sina styrkor och svagheter, och ändå känna sig kapabel inför utmaningar. Självförtroende är inte konstant utan kan variera från dag till dag och situation till situation, och påverkas av både interna och externa faktorer.
Självförtroende kan vara en betydande faktor i många aspekter av livet inklusive arbete, relationer och personlig utveckling. Det kan vara kraften som ger dig motivationen att starta ett projekt, kapaciteten att hantera misslyckanden och hålla huvudet högt, eller modet att ta risker. När vi har självförtroende utstrålar vi en positiv attityd, vilket kan påverka hur andra uppfattar oss. Vi blir mer energiska, engagerade och villiga att utforska nya möjligheter.
Det är viktigt att notera att det finns en skillnad mellan att ha ett sunt självförtroende och att vara arrogant eller självupptagen. Sunt självförtroende involverar en balans mellan att veta din kapacitet, värderande tjänster och talanger, medan man samtidigt uppskattar och respekterar andras. Arrogans å andra sidan brister i denna balans och överskuggar ofta en osäkerhet eller ett underskattat självförtoende.