Minnet är ansvarigt för att lagra och återkalla information. Det spelar en stor roll i allt vi gör och förståelsen av vår omvärld. Det finns tre typer av minne – sensoriskt minne, korttidsminne (arbetsminne) och långtidsminne. Sensoriskt minne lagrar upplevelser i bara några sekunder, tillräckligt lång tid för oss att bearbeta dem. Korttidsminnet lagrar information i cirka 30 sekunder utan repetition, men har en begränsad kapacitet. Långtidsminnet, å andra sidan, kan lagra oändliga mängder information i upp till en livstid.
För att vi ska kunna förstå världen runt omkring oss, sker en ständig process där information flyttas mellan dessa minnen. Denna process involverar kodning, lagring och återhämtning. Kodning förvandlar informationen till ett format som minnet kan lagras i. Lagring innebär bevarande av kodad information över tid. Slutligen innebär återkallning processen att plocka upp lagrad information för medveten tänkande.
Det är viktigt att notera att vissa faktorer kan påverka våra minnesfunktioner. Exempelvis kan ålder och sjukdomar som Alzheimers påverka vårt långtidsminne. Stress och brist på sömn kan också ha en negativ inverkan på både vårt korttids- och långtidsminne. Medan bra näring, mental och fysisk träning kan bidra till att förbättra vår minnesförmåga.