Så fungerar Marxism

m

Marxism är en komplex teori och skolan för tanke grundad av Karl Marx och Friedrich Engels under 1800-talets industriella revolution. Kärnan i marxism handlar om dialectical materialism, klasskamp, och att föräldrarna av samhällsordning och maktstrukturer är ekonomiska strukturer då det är produktivkraften i ett samhälle som bestämmer de sociala och politiska strukturerna. Marxister menar att de arbetande klasserna, ”proletariatet”, ständigt utnyttjas av de som äger produktionsmedel, ”bourgeoisie”, och denna konflikt leder till revolution.

För Marxister är den kapitalistiska ordningen dessutom inte bara en ekonomisk utan också en politisk mekanism för att upprätthålla ojämlikheter. De framhäver att staten i ett kapitalistiskt samhälle fungerar som en klassdiktatur där styrande klassen, bourgeoisien, har den största makten. Det finns även en kritik mot varuformen och penningekonomin, där varje vara ses som en företeelse med dubbel karaktär; en nyttovärde och bytesvärde. Detta öppnar upp för exploatering när arbetare inte får full betalning för sitt arbete, och istället blir detta mervärde överfört till produktionsägaren och exploatering sker.

Slutligen ser Marxister revolution som den ultimata lösningen för att bryta den kapitalistiska ordningen. Det är genom proletariatets revolution som statens roll och klassmakt elimineras för att skapa ett klasslöst samhälle, där produktionsmedlen ägs av samhället som helhet, och där alla bidrar och får efter behov. Detta kallas ofta kommunism, men Marx använde själv termerna socialism och kommunism omväxlande.

Kommentera

av Anna Kim