Liberalismen grundas på tron om individen som egen och självständig, där staten ska ha minimal inblandning i det personliga livet. Detta i kombination med förtroendet för marknadskrafterna som den mest effektiva distributören av resurser. Även om omfattningen och fördjupningen av denna övertygelse varierar, så utgör dessa två centrala principer: individens suveränitet och marknadsekonomins effektivitet, ofta hjärtat av liberala ideologier.
Liberaler värdesätter också rättstaten, där alla individer är lika inför lagen och rättvisa är garanterad. De argumenterar för individens personliga och ekonomiska frihet under staten. Detta kan manifesteras på många olika sätt, men generellt sett anser liberaler att staten ska skydda medborgarna från tvång och våld, men att dess inflytande inte bör sträcka sig mycket längre än det.
Det är dock av intresse att tillägga att liberalism har olika varianter runt om i världen, baserat på historiska, kulturella och sociala nyanser i varje region eller land. Till exempel är den amerikanska liberalismen mer fokuserad på social rättvisa och progressiv politik, medan den europeiska liberalismen tenderar att vara mer fokuserad på laissez-faire-ekonomi och individens frihet.