Så fungerar Kostfiber

k

Kostfiber består av ämnen i växter som inte bryts ner i vårt mag-tarmsystem, och det är denna egenskap som ger fibrer dess unika hälsoeffekter. Kostfiber kan klassificeras i lösliga och olösliga fibrer, båda spelar vitala roller i vår kropp. Lösliga fibrer drar till sig vätska och kan hjälpa till att sänka blodkolesterolnivåer och glukosnivåer. Olösliga fibrer, å andra sidan, kan hjälpa mat och avfall att passera genom magen och tarmarna.

Kostfiber fungerar som mat för de goda bakterierna i mag-tarmkanalen, en process som bidrar till produktionen av kortkedjiga fettsyror, vilka har antiinflammatoriska effekter och stödjer immunförsvaret. Fiberrik mat som frukter, grönsaker, baljväxter och fullkorn kan bidra till viktkontrollen, eftersom dessa livsmedel ger en känsla av fullhet och hjälper oss att äta mindre.

Dessutom har kostfiber visat sig reducera risken för en rad sjukdomar, inklusive hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och vissa typer av cancer. Eftersom fibrer kan bidra till att stabilisera blodsockernivåerna, fungerar de också som ett viktigt verktyg för att förebygga och hantera diabetes.

Kommentera

av Yasmin Nilsson