Så fungerar Julia (programmering)

j

Julia är ett programmeringsspråk som utvecklades för att lösa problem med andra språk när det gäller teknisk och numerisk datorkomputation. Det föddes ur behovet av ett språk som kan kombinera enkelheten och produktiviteten hos språk som Python, MATLAB och R, men ändå ha hastigheten och prestanda som C eller Fortran. Den här kombinationen gör att Julia står ut framför andra språk, speciellt för vetenskaplig programmering.

Julias kraft kommer huvudsakligen från dess förmåga att dynamiskt kompilera kod med hjälp av sitt just-in-time (JIT) kompilatorsystem. Olikt språk som Python där kod tolkas vid körning, översätts Julia-kod till maskinkod före körning, vilket gör att den kan konkurrera med traditionella förkompilerade lågnivåspråk som C och Fortran i prestandavärdet. Ändå behåller det fortfarande den dynamiska typningen och skriptingflexibiliteten från högnivåspråken, vilket gör det till en glädje att arbeta med.

Förutom prestanda, har Julia byggts för att vara ett utmärkt språk för numerisk databeräkning. Det har inbyggda primitiva datatyper för komplexa tal och förhållanden, matriser och vektorer, vilket gör det naturligt och enkelt att utföra linear algebra och matrixoperationer. Dessutom, med dess omfattande stöd för parallell beräkning, kan du skriva distribuerade algoritmer och göra beräkningar på flera enheter eller flera maskiner direkt på Julia språket.

Kommentera

av Emma Smith