Glykemiskt index var ett koncept som först introducerades under tidigt 80-tal av Dr. David J. Jenkins och hans kollegor vid University of Toronto. De upptäckte att vissa kolhydratrika livsmedel orsakade snabbare och högre stegringar i blodsockret än andra. De bestämde därför att skapa en skala, glykemiskt index, för att mäta detta. GI skalan sträcker sig från 0 till 100 och högre värden innebär en snabbare ökning av blodsockret. Till exempel, vitt bröd har ett GI på 71 medan äpplen har ett GI på 38.
Livsmedels GI-värde beror på flera faktorer, inklusive typen av kolhydrat den innehåller, hur maten är tillagad och hur den processas av kroppen. Livsmedel med högt GI bryts ner snabbt under matsmältningen och släpper glukos snabbt in i blodomloppet. Detta kan leda till en snabb ”sockerhöjning” följt av en dipp när insulinet verkar för att sänka blodsockret igen. Livsmedel med lågt GI bryts ner mer långsamt, vilket resulterar i en mer långvarig och stabil blodsockernivå.
Förståelsen av glykemiskt index kan vara en nyttig vägledning för att välja rätt mat. Det kan hjälpa människor att balansera sitt blodsocker, vilket är särskilt viktigt för personer med diabetes. Att välja livsmedel med lågt GI kan även bidra till viktminskning eftersom dessa livsmedel tenderar att vara mer mättande. Trots detta, bör GI inte vara den enda faktorn för att bedöma ett livsmedels näringsvärde, då det finns många näringsrika livsmedel med ett högt GI-värde.