Glykemisk belastning kan definieras som ett värde som beräknas genom att multiplicera glykemiskt index (GI) för en viss mängd mat med antalet kolhydrater i den mängden mat, sedan dela det antalet med 100. Resultatet är en enda siffra som ger en mycket närmare indikation av hur maten faktiskt kommer påverka blodsockernivåerna. Till skillnad från GI, som bara tittar på hur snabbt socker produceras från en viss mat, tar GL hänsyn till hur mycket av den maten man äter och hur mycket socker som maten innehåller.
Glykemisk belastning kan vara ett särskilt värdefullt verktyg för människor med diabetes och för de som försöker gå ner i vikt. För diabetiker är det viktigt att hålla blodsockernivåerna konstanta och undvika kraftiga toppar och dalar, och GL kan vara hjälpsamt för att få en bättre bild av hur deras kost påverkar deras blodsocker. För viktminskning kan det vara värdefullt att förstå hur vissa livsmedel kan bidra till ökat sug genom att snabbt höja blodsockernivåerna och sedan låta dem falla snabbt.
Dock är det viktigt att notera att GL, som alla kosthållningsverktyg, inte är en perfekt lösning för alla. Vissa personer kan finna att deras kropp reagerar annorlunda på olika typer av kolhydrater, och det kan krävas lite experimentering för att hitta den bästa dieten för varje individ. Det är alltid bäst att diskutera eventuell koständring med en hälso- och sjukvårdsspecialist innan du genomför den.