Frihandel, som namnet antyder, kännetecknas av handelsförbindelser mellan länder som är utan restriktioner, som tullar och icke-tull hänvisade handelshinder. Syftet med frihandel är att stimulera ekonomiska vinster genom att erbjuda företag möjlighet att handla över gränserna, utan statligt ingripande. Detta resulterar i att företag har tillgång till en större marknad, vilket kan leda till högre vinster.
Denna typ av handel bygger på den ekonomiska principen om jämförande fördelar. Begreppet, först föreslaget av ekonomen David Ricardo, innebär att länder ska fokusera på att producera och exportera varor och tjänster som de kan producera mer effektivt och till lägre kostnad än andra länder. I gengäld skulle de importera de varor och tjänster som andra länder producerar mer effektivt. Detta resulterar i en mer effektiv global ekonomi där varje land specialiserar sig enligt sina unika förmåner.
Dock är införandet av frihandel ofta ett kontroversiellt ämne, då det även innebär att länder kan bli mer beroenden av varandra. Dessutom kan det leda till att vissa ekonomiska sektorer kan påverkas negativt genom ökad konkurrens. Detta betyder att frihandelspolitik ofta kräver balansgång, där regeringar behöver överväga fördelar och nackdelar hos olika aspekter av frihandelsavtal.