Förstärkningseffekten, även känt som förlustaversion, är en väsentlig del av prospect-teorin, som utvecklades av nobelprisvinnarna Daniel Kahneman och Amos Tversky. De konstaterade att människor är betydligt mer benägna att vidta åtgärder för att förhindra en förlust jämfört med att uppnå en vinst. Med andra ord väger förluster tyngre i vårt beslutsfattande än vad vinster gör, trots att de kan ha samma ekonomiska värde.
Denna tendens kan i allra högsta grad observeras i ekonomiska situationer, nämligen på aktiemarknaden. Investerare tenderar att vara ovilliga att sälja en aktie som de förlorar pengar på, i hopp om att den ska studsa tillbaka. De håller fast vid sina förlorande aktier för länge, vilket ofta resulterar i ännu större förluster. Samtidigt tar de vinster för tidigt av rädsla för att förlora de vinster de redan har gjort.
Men förstärkningseffekten sträcker sig även utanför ekonomi och kan ses i en mängd olika situationer, som i politik där människor ibland är ovilliga att ändra sina åsikter även i ljuset av kontrasterande bevis, eller i fotboll, där tränare kanske inte vill göra ändringar i ett vinnande lag trots att det kan förbättra lagets prestationer. Denna kognitiva snedvridning kan ha allvarliga konsekvenser, från dålig finansförvaltning till ineffektiva politiska beslut.