FLA-filer fungerar som en källkod för animatörer och designers. Dessa filer agerar som levande dokument där alla aspekter av ett animationsprojekt kan manipuleras. I ett FLA-dokument kan en animatör till exempel justera tidslinjen, ändra ljudklipp, redigera vektorgrafik och ändra färger. FLA-filer är emellertid stora och kan inte delas eller visas direkt på webben. Istället måste de publiceras eller exporteras till ett webbvänligt format, som till exempel en SWF- eller HTML5-fil.
Adobe Animate-verktyget har gått igenom många iterationer och namnändringar, från Macromedia Flash till Adobe Flash och nu till Adobe Animate. Genom alla dessa ändringar har funktionerna FLA-formatet erbjuder utvidgats för att möta det växande behovet av mer sofistikerade animationer för webb och mobilapplikationer. Genom att spara och arbeta i detta format garanterar designers och utvecklare att deras data är säkra och kan redigeras fritt, vilket möjliggör en oändlig möjlighet till kreativa uttrycksformer.
Det är också värt att notera att Adobe Animate, och därmed FLA-formatet, är ett proprietairement program och format. Detta innebär att andra applikationer kan ha svårt att läsa eller redigera dessa filer. Trots detta begränsade användningsområde förblir FLA ett viktigt redskap för animatörer och designers som arbetar med Adobe-programvaran.