Så fungerar fissurförsegling

f

Fissurförsegling är en vanlig procedur som främst utförs på barn och ungdomar, men ibland även på vuxna, för att skydda de permanenta bakre tänderna (molarer och premolarer) mot karies. Dessa tänder har ofta djupa fåror, eller fissurer, där det är svårt att komma åt med normal tandborstning. Dessa områden är därför mycket mottagliga för karies. Genom att täcka fissurerna med ett skyddande material, kan dessa områden städas effektivare och risken för att få karies minskas avsevärt.

Förseglingen innebär att man penslar på ett tunt lager av en plastbaserad lösning på tandens tuggsida. Lösningen tränger ned i fissurerna och härdas sedan med hjälp av en ljuskälla, ofta en ultraviolett lampa, för att bilda en hård, tät barriär. Förseglingen lämnar tuggytorna släta och lättare att rengöra med vanlig tandborstning, och hjälper till att förhindra att mat och bakterier fastnar i dessa områden.

Fissurförsegling bör utföras så snart de permanenta tänderna kommit upp helt, detta för att de ska ha bästa möjliga skydd. Förseglingen behöver emellertid kontrolleras med jämna mellanrum för att säkerställa att den fortsätter att skydda tanden som den ska. Om förseglingen blir sliten eller skadad kan det vara nödvändigt att applicera ett nytt lager.

Kommentera

av Yasmin Nilsson