Parlament är den högsta lagstiftande institutionen i en demokrati, vilket innebär att det är den institution som har befogenhet att stifta lagar för styrning av ett land. Det består vanligtvis av folkvalda representanter och dess huvuduppgifter inkluderar att utöva tillsyn över regeringen, att utforma och ändra lagar, och att diskutera och avgöra om landets stora frågor.
Parlamentets struktur kan variera från land till land. I vissa länder, som Storbritannien och Kanada, kan parlamentet vara tvåkammarsystem bestående av ett underhus och ett överhus, även kända som representanthuset och senaten. I andra länder, som Sverige och Finland, finns det endast ett enkammarparlament. Oavsett struktur, är det primära målet för alla parlament att företräda folkets röst och säkerställa att regeringen utför sina uppgifter med folkets intressen i åtanke.
För att utöva sina funktioner effektivt, arbetar de flesta parlament enligt en fastställd arbetsordning. Denna arbetsordning definierar parlamentets funktioner, makter och skyldigheter samt föreskriver hur de skall utövas. Den innehåller också bestämmelser om procedurer för lagstiftning, budgetbehandling, frågetid, debatter, röstning och andra parlamentariska processer.