Så fungerar energiomsättning

e

Energiomsättningen är i själva verket en biokemisk process som består av en serie kemiska reaktioner som utspelar sig inuti cellerna i våra kroppar. Medan den mat vi äter bryts ned i magen och tarmarna, omvandlas de frisatta näringsämnena, främst i form av glukos, fetter och aminosyror, inuti våra celler vidare till en energiform som cellen kan använda, nämligen ATP(adenosintrifosfat). Varje cell i kroppen har små strukturer, kallade mitokondrier, vilka är avgörande för mycket av denna energiomsättning.

Den mesta av kroppens energiomsättning sker genom en process som kallas för cellandning, som består av flera delsteg, inklusive glykolys, citronsyracykeln och elektrontransportkedjan. Inom dessa steg omvandlas glukos och fettsyror till ATP genom att förlora sina elektroner, en process som kräver syre. Om syre inte finns tillgängligt, såsom vid intensiv träning, kan glykolys ändå producera ATP, men i mycket lägre utbyte och restprodukten bildar då mjölksyra.

Självklart, energiomsättning är inte bara begränsad till att producera energi. Det är också avgörande för att ta bort avfall och det bidrar till upprätthållande av kroppstemperaturen – all överskottsvärme som genereras under energiomsättning hjälper till att hålla oss varma. Energiomsättningen anpassar sig också efter kroppens tillstånd, med Fasta, fysisk träning, sjukdom och temperatur kan alla påverka din energiomsättning.

Kommentera

av Yasmin Nilsson