Först och främst, vad är en riskokare? En riskokare är en elektronisk apparat som finns i nästan alla hem i Östasien och blir mer och mer populär runt om i världen. Den är designad för att koka olika sorters ris till perfektion utan krångel eller övervakning. De flesta riskokare har enkla och lätthanterliga gränssnitt där det enda man behöver göra är att lägga i rätt mängd ris och vatten och sedan trycka på en startknapp.
En riskokare fungerar relativt enkelt. När du har tillagt ris och vatten i kokkärlet, med rätt proportioner, värms vattnet upp genom resistans från riskokarens värmeelement. När vattnet kokar omvandlas det till ånga som absorberas av riset. Genom en termostat känner riskokaren av när temperaturen stiger över 100°C, vilket indikerar att allt vatten har absorberats eller avdunstat. Då sänks temperaturen och riset får efterkoka fortfarande på värme för att säkerställa att det inte bränns vid.
Det magnifika med en riskokare är inte bara att den helt automatiserar rislagningen, utan även att den ser till att resultatet alltid är perfekt. När riset är färdigt hålls det varmt inuti riskokaren om man inte omedelbart vill servera det. De flesta modeller har dessutom en timerfunktion, så att man kan ställa in den att börja koka vid en viss tidpunkt, till exempel så att riset är klart lagom till middagen.