Nästa gång du skjuter ned brödskivorna i din brödrost och de poppar ut perfekt rostade några minuter senare, ge ett ögonblick att tänka på den teknik som gör denna dagliga ritual möjlig. I sin kärna är en brödrost en otroligt enkel enhet. Den består av ett hölje, vanligtvis gjord av plast eller metall, en ugn, värmelement, en timer, en fjäderbelastad korg för att hålla brödet och för det mesta en smulbricka.
Brödrosten använder sig av något som kallas ”Värmetråd” för att kunna rosta brödet. När du slår på din brödrost, passerar ett elektriskt motstånd genom dessa värmetrådar. Detta motstånd får trådarna att hettas upp, och det är den strålade värmen från dessa trådar som i sin tur rostar brödet. Dessa värmetrådar är vanligtvis tillverkade av ett material som heter nichrome, en legering av nickel och krom, vilket inte bara är bra på att leda elektricitet, men det rostar heller inte eller smälter vid höga temperaturer.
Men vad är det som får brödskivorna att poppa? Det är här fjädrarna och timern kommer in i bilden. När du trycker ner spaken aktiverar du en timermekanism. Denna timer är kopplad till värmelementet så att när den nått den förutbestämda tiden, bryts elektrisk krets, värmetrådarna svalnar och den fjäderbelastade korgen skjuter upp dina rostade brödskivor.