Corioliseffekten, uppkallad efter den franska forskaren Gaspard-Gustave de Coriolis som först beskrev det 1835, är ett fenomen förknippat med jordens rotation. Eftersom jorden roterar runt sin axel kommer objekt som rör sig längs jordens yta att påverkas av en skenbar kraft, vilket ger dem en avvikande riktning. Den här skenbara kraften kallas alltså Corioliseffekten.
Den påverkar oberoende av om du rör dig norrut, söderut, österut eller västerut och är starkare desto närmare polerna du kommer. Även om dess effekt på individuella objekt, till exempel en bollsparkad rakt fram, är försumbar, så spelar Corioliseffekten en stor roll när det kommer till system i stor skala. Exempelvis har den avgörande betydelse för vindarnas rörelsemönster över jorden, vilket i sin tur påverkar klimatet och väderförhållanden.
För att enkelt illustrera Corioliseffekten kan du tänka dig att du står vid ekvatorn och kastar en boll rakt upp i luften. Eftersom jorden roterar mycket snabbare vid ekvatorn än vid polerna, kommer jorden under bollen att röra sig snabbare än bollen i luften. Till följd av detta kommer bollen att landa bakom dig, i förhållande till jordens rotation.