Så fungerar Champagne Vin

c

Champagne är ett mycket speciellt vin, och dess unika karaktär och goda smak beror på en kombination av regionens geografi, klimat och produktionsprocess, som är noga reglerad. Champagne är faktiskt bara äkta om det kommer från Champagne regionen i norra Frankrike, beläget i närheten av Paris och nås via den berömda Champagne-vägen som går genom idylliska vingårdar och pittoreska byar.
Champagnevin är ett mousserande vin som görs genom den traditionella metoden ”Méthode Champenoise”, även om denna term idag är reserverad endast för champagne. Denna process innebär att vinet får jäsa två gånger – den första jäsningen sker på traditionellt sätt i fat eller tank, medan den andra jäsningen sker i den individuella flaska där vinet säljs. Det är under denna andra jäsning som den kolsyra som gör champagnens karakteristiska bubblor bildas. Detta sker när jäst och socker tillsätts till vinet i flaskan. Jästen konsumerar sockret och omvandlar det till alkohol och kolsyra.
Hela processen är en komplex och tidskrävande process som kräver noggranna insatser i varje steg, från druvskörden och pressningen till jäsning, blending, flaskning och åldrande. Dessutom måste champagnen åldras på jäst inom flaskan i minst 15 månader för non-vintage och 3 år för vintage. Alla dessa faktorer bidrar till Champagnes raffinerade smaker, mjuka mousse och övergripande elegans.

Kommentera