Så fungerar censur inom politik

c

Censur är definerat som handlingen att förbjuda, begränsa eller dölja information som anses skadlig, opassande eller politiskt oacceptabel. Detta kan röra sig om tryckta böcker, tidningsartiklar, filmer, TV-program, sociala medieinlägg, musik och även privata samtal. Inom politiken refererar censur ofta till involvering från statliga myndigheter, vilket bland annat kan innebära att regeringen förbjuder vissa boktitlar, censurerar delar av nyhetsrapportering eller kontrollerar vad som kan sägas och visas i offentliga medier.

Censur utövas på olika sätt i olika länder och politiska system. I vissa fall kan staten införa direkta restriktioner på vad media får publicera, medan man i andra fall kan utöva en mer indirekt form av censur, till exempel genom att lägga ekonomiska eller juridiska tryck på medieföretagen. Censur kan också vara subtil, genom att vissa röster förlorar sin plattform eller genom att det skapas en kultur av självcensur där individer och grupper inte vågar uttrycka vissa åsikter av rädsla för repressalier.

Vidare finns det mycket debatt om censur. Vissa menar att den är nödvändig för nationell säkerhet, för att skydda ungdomar eller för att motverka så kallad ”falska nyheter”. Andra argumenterar för att det är en kränkning av den grundläggande mänskliga rättigheten till yttrandefrihet och att det leder till en ojämlik maktbalans där de som redan har makt kan kontrollera information och därmed styra folks tankar och åsikter.

Kommentera

av Anna Kim