Infektion i kroppen kan kännas olika beroende på vilken typ av infektion det är. Oftast börjar det med att man känner sig svag och trött och är lite extra känslig för ljud och ljus. Så småningom kan man börja känna av symtom som till exempel hög feber, huvudvärk, muskel- och ledvärk, hosta, sjukdomskänsla, yrsel och illamående. Det kan även förekomma utslag eller andra utbrott på huden, som i förekommande fall orsakas av bakterier eller virus.
Vissa infektioner kan vara mycket smittsamma, vilket gör att de lätt sprids från person till person. Sådana infektioner är till exempel influensa, mässling, röda hund och kikhosta. Det är viktigt att ta allvarliga infektioner på allvar och att man skyddar sig och andra genom att vaccinera sig och följa de råd som ges av Folkhälsomyndigheten.
I Sverige är det vanligt att man försöker lindra symtomen med värktabletter, hostmedicin och febernedsättande medel. Man kan även använda sig av olika huskurer, som att dricka varm mjölk med honung eller att ta ett varmt bad för att försöka lindra symtomen. Om symtomen är mycket svåra eller om man är osäker på vad det är för infektion är det bäst att man söker hjälp hos en läkare.
Ett specifikt exempel på en infektion som är vanlig i Sverige är förkylning. Förkylning är en infektion som orsakas av virus och som ofta börjar med en sjukdomskänsla, trötthet, huvudvärk och nästäppa. Om man har förkylning är det bäst att man tar det lugnt och vilar för att försöka lindra symtomen. Man ska även dricka mycket vätska, som till exempel vatten, te och saft, och undvika att använda sig av alkohol eller droger.