Att ändra en grundlag är en omfattande process som kräver ett stort engagemang från både politiker och allmänheten. I Sverige är det den svenska riksdagen som har den övergripande ansvaret att ändra grundlagen och de följer ett bestämt förfarande för att göra det.
Först och främst måste förslaget till en ändring ha stöd från en majoritet av riksdagens ledamöter. Om det inte finns någon majoritetsstöd för förslaget, kommer det inte att bli antaget. När förslaget har fått stöd från majoriteten, kommer det att läggas fram för riksdagen. Om detta förslag är för att ändra grundlagen, kommer det att gå igenom tre läsningar innan det antas eller förkastas.
Under de tre läsningarna kommer förslaget att diskuteras och utvärderas noggrant. Förslaget kommer också att diskuteras i riksdagens olika utskott. Dessa utskott kommer att överväga förslaget och överväga hur det påverkar samhället. Om utskotten är nöjda med förslaget kommer det att godkännas och läggas fram för riksdagen.
När förslaget har presenterats för riksdagen, kommer det att röstas om. För att det ska antas måste det få stöd från minst två tredjedelar av riksdagens ledamöter. Om detta mål uppnås, kommer ändringen att gå igenom och bli lag.
En exempel på en ändring av grundlagen i Sverige är den ändring som gjordes 2016. Där ändrades den svenska grundlagen för att ta bort den aktuella kungliga monarkens makt att investera ärenden till riksdagen. Ändringen godkändes av två tredjedelar av riksdagens ledamöter och blev lag.