Jäst är en viktig ingrediens vid ölbryggning. Det är jästen som konverterar socker till alkohol och kolsyra. Jästen är en mikroorganism som är viktig för att skapa den unika smaken och aromen som öl har.
Det finns olika typer av jäst som används vid ölbryggning. De vanligaste är ale-jäst och lager-jäst. Ale-jäst är en typ av jäst som producerar en högre nivå av kolsyra och en lägre nivå av alkohol. Lager-jäst är en typ av jäst som producerar en lägre nivå av kolsyra och en högre nivå av alkohol.
För att börja brygga öl måste man först förbereda jästen. Jästen ska först förberedas genom att den ska aktiveras. Detta görs genom att man lägger jästen i en lösning av vatten och socker. Detta kallas för att ”pitcha” jästen. När jästen har aktiverats ska den läggas till i ölbryggningen.
När jästen har lagts till i ölbryggningen börjar den att producera alkohol och kolsyra. Detta kallas för att ”gära”. Gäringen tar vanligtvis några veckor. Under gäringen bildas det även olika aromer och smaker som är unika för olika typer av öl.
När gäringen är klar ska ölet filtreras. Filtreringen tar bort jästen och andra partiklar som inte ska finnas i ölet. När ölet är filtrerat är det klart att drickas.
Jäst är alltså en viktig ingrediens vid ölbryggning. Det är jästen som konverterar socker till alkohol och kolsyra och som skapar den unika smaken och aromen som öl har. För att brygga öl måste man först förbereda jästen och sedan lägga till den i ölbryggningen. När gäringen är klar ska ölet filtreras och sedan är det klart att drickas.