Hur fungerade en fax?

f

En fax är en enhet som används för att överföra dokument eller bilder från en plats till en annan. Faxen använder sig av telefonlinjer för att skicka information, vilket gör det möjligt att överföra dokument och bilder över stora avstånd.

En fax består av en skrivare, en scanner och en telefonmodem. När en användare skickar en fax läses dokumentet eller bilden in i skrivaren eller scannaren, som sedan skickar informationen till telefonmodemet. Modemet komprimerar sedan informationen och skickar den över en telefonlinje till mottagaren. När mottagaren får faxen dekomprimerar modemet informationen och skriver ut den på en skrivare.

Fax har använts i Sverige sedan slutet av 1970-talet. Faxmaskiner var särskilt populära under 1980- och 1990-talet och användes ofta för att skicka och ta emot dokument och bilder. Faxmaskiner har dock blivit alltmer ersatta av digitala lösningar som e-post och andra typer av digitala filöverföring.

I Sverige är det fortfarande vanligt att använda fax för att skicka och ta emot dokument och bilder. Exempelvis är det fortfarande vanligt att använda fax för att skicka in blanketter till myndigheter och företag. Det är vanligt att myndigheter och företag har en specifik faxnummer som användare kan använda för att skicka in blanketter.

Som ett exempel kan nämnas att Skatteverket har ett specifikt faxnummer som användare kan använda för att skicka in deklarationer. För att skicka in en deklaration via fax måste användaren först skriva ut deklarationen och sedan skanna den eller skriva ut den på en skrivare som är kopplad till faxen. Sedan skickar man den till Skatteverkets faxnummer och väntar på att deklarationen ska bekräftas.

Kommentera

av Mikael Patel