Allokering är ett begrepp som ofta används inom ekonomistyrning och handlar om att fördela resurser på ett rationellt sätt. Allokeringen beskriver vilka resurser som ska användas för att uppnå ett visst mål. Allokering kan göras av en organisation eller individ för att få ut det bästa av befintliga resurser.
Allokeringen syftar till att fördela resurser på ett effektivt sätt, för att uppnå högsta möjliga produktivitet. Det innebär att man försöker att få ut så mycket som möjligt av de befintliga resurserna. Allokering kan exempelvis se till att en organisation använder sina finansiella resurser för att investera i olika projekt som kommer att skapa långsiktig lönsamhet för organisationen.
Allokering kan också göras av en individ för att få ut det bästa av sina personliga resurser. Exempelvis kan en individ välja att prioritera sin tid och ansträngning för att skapa ett långsiktigt ekonomiskt välbefinnande. För att göra detta kan man se över sina mål och sedan fördela sin tid mellan olika aktiviteter för att uppnå målen.
Allokering kan också göras av en organisation eller individ för att fördela sina finansiella resurser. För att få ut det bästa av sina finansiella resurser kan man se över vilka investeringar som kan göras för att skapa bästa möjliga avkastning. Detta kan innebära att man investerar i fastigheter, aktier eller andra finansiella instrument för att uppnå långsiktig lönsamhet.
Allokering är ett mycket komplext område och det är viktigt att man har kunskap om finansiering och investeringar innan man gör investeringar. Det är också viktigt att man tar hänsyn till riskerna som är förknippade med investeringar och att man fattar välgrundade beslut som är långsiktigt hållbara.