Förbättringsutgifter är ett begrepp som används inom svensk fastighetslagstiftning för att beskriva utgifter som görs för att förbättra eller åtgärda skador på fastigheter, såsom ny-, till- och ombyggnader, förbättrande reparationer och underhåll. Dessa utgifter är avdragsgilla vid försäljning av fastigheten och kan ha en betydande inverkan på värdet och försäljningspriset.
För att kvalificera som förbättringsutgifter måste utgifterna vara nödvändiga för att förbättra, åtgärda eller reparera fastigheten. De måste också ha utförts av auktoriserad personal eller en person som har tillstånd att utföra arbetet. Utgifterna måste också ha utförts inom de senaste fem åren före försäljningen av fastigheten.
Förbättringsutgifter kan omfatta allt från nya installationer till reparationer av väggar, tak, golv, fönster, dörrar, möbler och utsmyckningar. Utgifter som är relaterade till skötsel och underhåll av fastigheten, såsom målning, trädgårdsarbete, rörmokarservice och snöplogning, räknas också som förbättringsutgifter.
Utgifter som inte kvalificerar som förbättringsutgifter inkluderar utgifter för försäkring, räntor, skatter och advokatkostnader. Utgifter för att köpa nya möbler, elektroniska artiklar eller andra artiklar som inte är fastighetens delar, kvalificerar inte heller som förbättringsutgifter.
När man investerar i förbättringsutgifter är det viktigt att man följer svensk lagstiftning och att man har kunskap om fastighetsmarknaden. Det är också viktigt att man har en detaljerad plan för utgifterna och att man vet hur mycket man är beredd att investera. Det är även viktigt att man följer lokala bestämmelser och krav som gäller för att förbättra fastigheten.
Förbättringsutgifter kan vara ett bra sätt att öka värdet på en fastighet och få en högre försäljningspris. Det är dock viktigt att man förstår riskerna som är förknippade med investeringar och att man har en detaljerad plan för hur man ska gå tillväga.