Hur länge smittar covid?

h

Covid-19 är en akut luftvägsinfektion som orsakas av det nya coronaviruset SARS-CoV-2. Infektionen smittar främst via droppar från munnen och näsan som en person som är smittad utsöndrar när de andas ut, nyser eller hostar. Det är också möjligt att smittas genom att man rör vid ytor som någon som är smittad har rört vid.

Hur länge smittar man? Det är ett svårt att svara på eftersom olika personer kan ha olika långa smittperioder. Enligt Folkhälsomyndigheten är det vanligaste att smittan har gått över efter ett par veckor, men det är inte ovanligt att smittan kan vara kvar i kroppen även efter det att symtomen har försvunnit. Det är också möjligt att man kan vara smittsam även om man inte har några symtom.

För att minska risken för att sprida smitta måste man följa Folkhälsomyndighetens råd, även efter att man har fått ett negativt covid-19 test. Det är viktigt att man fortsätter att hålla avstånd till andra, tvätta händerna ofta och stanna hemma om man har symtom.

I Sverige har man observerat att en person som har testat positivt för covid-19 kan smitta andra även efter att de har fått ett negativt test. Exemplet är en man som blev testad positivt för covid-19 den 15 november och fick ett negativt testresultat den 30 november. Trots detta blev personer som han hade varit i kontakt med smittade av covid-19 några veckor efter det att han fått sitt negativa testresultat.

Det är alltså viktigt att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens råd även efter att man har fått ett negativt testresultat för att minska risken för att sprida smitta. Det gäller även om man inte har några symtom, eftersom det är möjligt att man fortfarande kan vara smittsam.

Kommentera