Laika var en sovjetisk hund som blev den första levande varelsen som skickades till rymden. Det var år 1957 och hon skickades till rymden som del av Sputnik 2-projektet. Laika var en så kallad strävsam, en hybrid av en varg och en schäferhund, och hon hade fått sitt namn av sovjetiska forskare som försökte lära henne att lyda.
Laika skickades till rymden för att testa om det var möjligt att skicka djur till yttre rymden och om de kunde överleva den fysiska och psykiska stressen som följer med rymdfärder. Laika var inte den första levande varelsen som skickades till rymden, men hon var den första som skickades utan att återvända.
Laika skickades till rymden med ett speciellt rymdskepp som var utrustat med all utrustning som behövdes för att följa henne under hela färden. Skeppet var utrustat med en sovkabin, en kamera för att spåra hennes position och temperaturregulatorer för att hålla henne sval. Skeppet skickades upp i ett lågt bana runt jorden och skulle så småningom brinna upp i atmosfären.
Laikas historia har länge varit en symbol för hur människor är villiga att offra djur för att nå sina mål och den har väckt debatt om etiska frågor kring djurförsök. I Sverige har det kommit till uttryck i debatt kring djurförsök inom högteknologiska områden som läkemedelstillverkning och kosmiska rymdfärder.
Ett exempel på detta är det som hände år 2017, när det svenska företaget SpaceLife Origin försökte genomföra en rymdfärd med fåglar, fiskar och gräshoppor. Företaget hoppades att försöket skulle visa att djur kunde överleva en rymdfärd, men det möttes av stor kritik från djurrättsorganisationer och andra som ansåg att det var etiskt oacceptabelt. På grund av detta valde företaget att avbryta försöket.