Vasallsystemet var ett system som användes för att skapa sociala strukturer och reglera förhållandet mellan en välordnad överhet och dess undersåtar under medeltiden. Det var ett system som utarbetades för att skapa en hierarkisk struktur som gav den högsta makten till en högsta ledare, som ofta var en kung eller furste. Vasaller var undersåtar som lovade att skydda och tjäna den överordnade ledaren och i gengäld fick de skydd och privilegier.
Vasallsystemet var en vanlig struktur som användes i hela Europa under medeltiden, inklusive i Sverige. Det svenska vasallsystemet har sitt ursprung under 1100-talet då den svenska kungen Magnus Ericson grundade ett system som skulle fungera som ett skydd för sina undersåtar. Genom att lova skydd skapade han ett system där hans undersåtar lovade att skydda och tjäna honom och hans efterföljare. Systemet var baserat på lojalitet och består av tre delar; län, fogdar och församlingar.
Länet var den högsta nivån i vasallsystemet. Det var ett territorium som kontrollerades av en länsherre, som ofta var en adelsman eller en kunglig ättling. Länsherrens ansvar var att skydda länets gränser och att försvara det mot fiender. Länsherren hade också ansvar för att administrera länet och sköta om dess undersåtar.
Fogdar ansvarade för att administrera länet på länsherrens vägnar. De var ansvariga för att hålla ordning och sköta om de olika församlingarna inom länet. Fogdar hade också ansvar för att samla in skatt och avgifter från församlingarna och att hålla reda på länets ekonomi.
Församlingarna var de lägsta nivåerna i vasallsystemet och de bestod av lokala bönder och andra undersåtar som bodde inom länets gränser. Församlingarna hade ansvar för att betala skatter till länsherren och fogdarna, för att sköta om länets mark och för att skydda det mot fiender.
Under medeltiden kunde vasallsystemet vara en övermäktig struktur som gav lågstatusgrupper lite eller ingen makt. Sverige hade dock en relativt demokratisk struktur som gav undersåtarna någon form av makt. Församlingarna hade till exempel rätt att välja sina egna ledare, som var ansvariga för att företräda församlingen inför länsherren.
Ett exempel på hur vasallsystemet fungerade i Sverige är det så kallade ”tingsfrihetssystemet”. Det var ett system som gav församlingarna rätt att själva bestämma vilka lagar de skulle följa och vilka straff som skulle utdömas vid olika brott. Det gav församlingarna en viss makt och frihet som de inte hade haft tidigare.