En skenkonflikt, även kallad pseudokonflikt, är en konflikt som uppstår när olika personer eller grupper har olika åsikter eller perspektiv på en sak, men som inte är så allvarliga eller betydelsefulla. Skenkonflikter kan handla om olika åsikter om vad som är viktigt eller om hur man ska göra något, men de handlar inte om grundläggande värderingar eller behov. I många fall handlar skenkonflikter snarare om att de olika parterna har ett behov av att ha en konflikt, för att lätta på trycket. De kan därför vara ett användbart verktyg för att stärka en relation mellan två parter.
Skenkonflikter kan vara lätta att lösa eftersom de inte handlar om något som är så viktigt, och man kan ofta hitta en lösning genom att prata och förhandla med den andra personen eller gruppen. Det kan också vara bra att försöka förstå varför den andra personen eller gruppen har den åsikten de har och försöka hitta en lösning som tillgodoser alla parters intressen så långt det är möjligt. Genom att utforska konflikten har man en chans att lära känna den andra parten och bygga en bättre relation.
Ett exempel på en skenkonflikt kan vara om två personer har olika åsikter om vilken film de ska se på bio. En person tycker att man ska se en romantisk komedi, medan den andra personen tycker att man ska se en actionfilm. Möjligtvis har en eller båda personer egentligen inte ens en stark åsikt och kan tänka sig att se båda typer av filmer. De an däremot ha ett stort behov av att ha själva konflikten. Det här är en skenkonflikt eftersom det inte handlar om något som är viktigt eller grundläggande, och man kan lösa den genom att prata och förhandla med varandra och hitta en film som passar båda parter.