Påträffar man en pilot, kommer denna nästan garanterat ha ett flygheadset vilande på huvudet eller runt halsen – en viktig utrustning som är mer än bara ett par hörlurar. Det första syftet med headsetet är att ge klara och distinkta ljud vid kommunikation mellan piloter, besättning, kontrolltorn och markpersonal. De är designade för att minimera bakgrundsljud från motorer, vind och annan utrustning som kan göra det svårt att höra instruktioner och information.
Ett annat viktigt syfte med flygheadset är att skydda pilotens hörsel. Många av dagens headset har inbyggd brusreducering, vilket är särskilt viktigt i bullriga flygmiljöer. Detta hjälper till att förhindra hörselskador som kan orsakas av långvarig exponering för höga ljudnivåer. Dessutom gör brusreducering det lättare att höra och tydligt förstå overflygningsvarningar, trafikinformation, och navigationsinstruktioner.
Det finns olika typer av flygheadset och vilket man väljer beror ofta på pilotens personliga preferens och arbetsmiljö. Vissa föredrar passiv brusreducering – som använder fysiska barriärer för att blockera ljud, medan andra föredrar aktiv brusreducering – vilket genererar motsvarande “anti-ljud” för att eliminera oönskade ljud. Oavsett preferens, så är det viktigt att komma ihåg att ett bra headset kan vara skillnaden mellan en säker landning och en potentiell undvikande situation.