I full kareta är ett uttryck från den östgötska dialekten som anspelar på en person eller händelse som är utomordentligt mycket eller omfattande. Ordet ’kareta’ kommer från ordet ’kar’ som betyder kärra eller vagn i gammal svenska. Men kareta är lite annorlunda, det var en slags lyxvagn under 1700- och 1800-talen, framförd av hästar och ofta använd av de mer välbeställda. Den som satt i en kareta var alltså någon som hade det riktigt bra. Det är från detta vi får uttrycket ”I full kareta” i östgötskan.
Det finns en hel del dialektala uttryck och ordspråk i Sverige som är uppbyggda på liknande sätt. Många av dem hänger ihop med hur livet såg ut förr, och även med den lokala dialekten. På detta sätt ger dialekterna i Sverige inte bara varje plats dess unika språkliga karaktär, de ger oss också ett direkt inblick i historien och livet på den tiden uttrycken skapades.
För att använda uttrycket ”I full kareta” i ett sammanhang kan man tänka sig att någon verkligen går all in för något. Det kan till exempel vara en fest som är så pass extravagangt organiserad och grandiost firad att det går att beskriva det som att festen är ”i full kareta”. Uttrycket används alltså för att beskriva situationer där någon verkligen inte håller igen på något.