Töt, även känd som östgötska, hörs traditionellt i norra och mellersta delen av Östergötland. Denna dialekt är rik på sin egen unika ton och användning av ord, vilket gör den distinkt från rikssvenska och även andra närbelägna dialekter som Småländska. Töt är känd för sitt unika uttal av ’r’-ljudet, där det vanligtvis uttalas som ett skarpt och hårt ’r’, mycket distinkt från det ”skorrande” r-ljudet i rikssvenskan.
I modern tid har användningen av Töt minskat, speciellt bland yngre generationer. Detta beror framför allt på konvergensen mot rikssvenska, som är den svenska standarddialekten. Influence från TV, radio och andra medier, plus den geografiska rörligheten hos människor har alla bidragit till detta fenomen. Trots det är det fortfarande vanligt att höra äldre generationer i Östergötland som samtalar på Töt, även om det ofta blandas upp med rikssvenska.
Även om Töt kanske är mindre talat nu, innehar dialekten fortfarande en stark kulturell och historisk betydelse. Det speglar regionens rika historia och traditioner, och används ofta för att uttrycka lokal identitet och samhörighet. Många lokala författare och musiker använder Töt i sina verk för att skapa autentisk och levande lokal atmosfär.