Ordet ”Fôggel” kommer från värmländska och är egentligen bara det värmländska ordet för ”fågel”. Värmländska är en dialekt som talas i den svenska regionen Värmland. Dialekten kännetecknas av ett antal unika ljud, ordböjningar och uttryck som skiljer sig från rikssvenska. ”Fôggel” är ett typiskt exempel på hur ljud kan skilja sig i värmländska, där ”å”-ljudet ofta uttalas som ett ”ô”-ljud.
Men fôggel används inte enbart för att benämna fåglar, det kan också användas i uttrycket ”fôggel eller fesk”, som är värmländsk dialekt för ”hur som helst” eller ”i vilket fall som helst”. Så när en person från Värmland säger ”Fôggel eller fesk, bara det blir mat”, betyder det ”hur som helst, bara det blir mat”.
Något att notera är att dialektiska variationer som ”fôggel” bidrar till Sveriges språkliga mångfald och är en viktig del av landets kulturella identitet. För de som inte hör dem regelbundet, kan dialekter vara svåra att förstå. Men för dem som växer upp i dessa regioner blir de en del av vardagen. Så nästa gång du besöker Värmland, eller möter någon som kommer därifrån, ska du inte bli förvånad om du hör uttrycket ”fôggel”.