Första och främst, Guse är unikt på grund av hur det har utvecklats isolerat från det svenska fastlandet. Historiskt sett var Gotland en viktig handelsplats i Östersjön vilket innebar att ön hade mycket kontakt med utlandet. Men trots detta har Guse bibehållit sin särprägel genom århundraden, vilket gör det till en intressant dialekt att studera ur ett lingvistiskt perspektiv.
Dialekten har genom tiderna varit utsatt för olika externa påverkan, främst från andra nordiska språk, men även från tyska och engelska. Därför har Guse en mängd unika drag som skiljer det från standard svensk. Vissa ord och uttryck i Guse kan vara helt obegripliga för den som inte är van vid dialekten. Till exempel betyder ”sau vara froat” på Guse ”det är kallt”, medan uttrycket ”hu jeer eet?” används för att fråga ”hur mår du?”.
Även om Guse inte talas av lika många människor idag som tidigare, lever det fortfarande kvar bland Gotlands äldre invånare och vissa föreningar arbetar för bevarandet av dialekten. Trots ett minskande antal talare, är Guse ett tecken på den kulturella mångfald som finns inom Sverige och belyser vikten av att bevara landets olika dialekter.