Vad betyder Astäuen på Gotländska

a

Astäuen är en typ av arbetsbi som härstammar från den gotländska landsbygden. Ordet astäuen på Gotländska är en sammandragning av orden asta (att hugga) och stäva (förrättning, arbete) och syftar på en gemensam arbetsdag då man huggit ved. Traditionellt samlades bönderna tillsammans för att hjälpa varandra med det tunga arbetet, samtidigt som det var ett tillfälle att umgås, berätta historier och skrönor, och dela en gemensam måltid.

Tyngdpunkten låg på gemenskapen och ömsesidig hjälp – innebörden var vidare än bara det praktiska arbetet. Ofta kombinerades arbetsdagen med festligheter under kvällen, då det serverades gotländska specialiteter och dryck, och man firade att arbetet var färdigt. Det var en tid att stärka banden inom bygemenskapen, och astäuen spelade en nyckelroll i att bevara och stärka den gotländska identiteten och kulturen.

Även om den traditionella astäuen med vedhuggning inte är lika vanlig idag, finns det fortfarande inslag av traditionen kvar på ön. Många byar och grannskap har gemensamma arbetsdagar, där man hjälper varandra med större projekt, och sedan samlas för att fira med mat och umgänge. På så sätt fortsätter traditionen att bidra till en stark gemenskap och lokal identitet på Gotland.

Kommentera

av Aziza Dahlberg