Alsace, beläget i nordöstra Frankrike, är känt för sitt unika vin som bildar kärnan i dess matkultur. Vinregionen Alsace sträcker sig cirka 170 kilometer längs västra banken av Rhen och är känt för sina enastående vita viner. Dessa viner kommer vanligtvis i en flaska med en förlängd kropp som känner igen över hela världen.
Det mest anmärkningsvärda med Alsace-viner är att de är 100% sortrena, dvs de tillverkas enbart från en enda druvsort. Regionen producerar främst av sju sorters druvor – Gewurztraminer, Riesling, Pinot Gris, Pinot Noir, Muscat, Sylvaner och Pinot Blanc – var och en ger viner med distinkta smaker och aromer. Riesling, till exempel, ger en torr, krispig och fruktig smak, medan Gewurztraminer tenderar att vara mer kraftfull och kryddig.
Att producera vin är mer än bara en industri i Alsace; det är en del av deras kultur och arv. För mer än tusen år sedan introducerade munkar vinproduktion till regionen, och dess geografiska läge och klimat bidrog till skapandet av en unik produkt. Att besöka Alsace innebär att bli förälskad i sin vackra natur, dess byar, dess människor och framför allt, dess vin.