Vad är Albariño Vin?

a

Albariño kommer från de kuperade vingårdarna i Rías Baixas, ett vinregion i Galicien, nordvästra Spanien. Här, i detta svala, blåsiga kustklimat, producerar Albariño-druvan viner som är ljusa och skarpa, med hög syra. De har ofta en lätt sältig tuch, vilket gör dem till en utmärkt partner för skaldjur. Vissa producenter lagrar sina Albariño-viner på jästen (sur lie), vilket ger ytterligare komplexitet och en len krämig textur.

För att inte förväxlas med regionens röda viner som produceras från Mencía-druvan, är Albariño en grön druvsort. Viner gjorda från Albariño-druvan har ofta inslag av lime, grapefrukt och mandel, och de mest raffinerade uttrycken av Albariño uppvisar också en djup mineralitet, som påminner om våta stenar eller skiffer. På grund av sin naturliga höga syra är Albariño ett stort vin för åldrande, och många av de bästa av dessa viner kan förbättras i källaren i ett decennium eller mer.

Utöver Spanien hittar man också Albariño i Portugal, där det kallas Alvarinho och är en av de viktigaste druvsorterna i Vinho Verde. Trots att det finns vissa stilmonotiska skillnader mellan Albariño-viner från de två länderna, är de delade egenskaperna hos hög syra och livliga frukttoner konsekventa. Druvan har också börjat dyka upp i nya världsvinregioner som Kalifornien, Oregon och Australien, där vinmakare utforskar dess potential i nya terroirer.

Kommentera