Prosecco, ett ljust och livligt mousserande vin, kommer från Veneto-regionen i norra Italien. Namnet Prosecco kommer ursprungligen från byn Prosecco nära Trieste, där druvsorten odlades och vinfremställningstekniken utvecklades under antiken. Men vinet som vi känner till idag började bli populärt först på 1800-talet.
Huvudingrediensen i Prosecco är druvsorten ”Glera”. Enligt italiensk lagstiftning måste minst 85% av vinet bestå av Glera-druvor. Återstående 15% kan kompletteras med andra druvsorter. Vinet produceras med den så kallade Charmat-metoden, där den andra jäsningen sker i stora rostfria ståltankar istället för i flaskan, vilket är fallet med andra mousserande viner som exempelvis Champagne.
Prosecco har en levande mousserande struktur och lätta fruktiga och blommiga smaker. Den kommer oftast i två sorter: ”spumante” (bubbligare och mer komplex) och ”frizzante” (lättare och halvbubblig). Det finns också en stigande trend av stilla prosecco-viner, kallade ”tranquillo”, även om de är relativt svåra att hitta.