Pinot Noir, som betyder ”svart fura” på franska, på grund av druvklasens likhet med en tallkotte, är en rödvinsdruva som ursprungligen kommer från Bourgogne i Frankrike. Den är känd för sin svårighet att kultivera, jämfört med andra druvsorter som Cabernet Sauvignon eller Merlot. Denna känsliga druva kräver ett svalt klimat för att mogna ordentligt, har en tunn skalstruktur vilket gör den känslig för olika vinodlingsrisker. Trots dess komplexa natur, när Pinot Noir är framgångsrikt kultiverad och vinifierad, kan det bli ett av de mest eleganta och sinnligt tillfredsställande vinerna i världen.
Smaken och aromen av Pinot Noir är desto unikare: detta vin kan beskrivas som att ha en intensiv doft av körsbär, hallon och skogsbär, med jordiga toner som går mot läder, svamp och löv. Det får dessutom olika karaktär från de olika regionerna det är uppvuxet på: från jordnära toner i Bourgogne, till fruktiga smaker i Kalifornien. Detta tenderar att vara ett lätt- till medelkroppsvin, men kan vara kraftiga i smak, särskilt om de kommer från varmare vinregioner, som Nya Zeeland eller Australien.
Pinot Noir är inte bara ett vin för dryckesbuffé, det är också ett utmärkt alternativ för matparning. På grund av dess höga syrahalt och extraordinära aromatiska profil, parar den sig väl med en mängd olika maträtter, från grillad fisk och kyckling, till anka och lamm. Om det är ett eleganta tillfälle, kan du aldrig misslyckas med en flaska Pinot Noir.