Debugging, i dess enklaste form, är processen att hitta och fixa problem inom en kod. Tänk på det som felsökning av ett program. Programmets fel, eller buggar som vi kallar dem, kan vara allt från syntaktiska fel till logiska fel. Syntaktiska fel är de enklaste att hitta och korrigera eftersom de flesta moderna utvecklingsverktyg och IDE:er har inbyggd syntaxkontroll. Logiska fel däremot, vilka påverkar hur ett program fungerar eller ger fel output, kan vara mycket svårare att hitta och fixa.
En debuggare är ett specialverktyg som hjälper till att spåra kallaxekveringen av ett program. Det hjälper programmeraren att se exakt var och när ett fel uppstår. Med en debuggare kan programmerare ”stega” igenom varje rad i sin kod, övervaka och manipulera variabler, sätta upp brytpunkter (platser där programmet kommer att stoppas för inspektion), och övervaka vilka funktioner som körs.
Men debugging är mer än bara att använda rätt verktyg. Det kräver en djup förståelse av kodstrukturen, en strukturerad ansats för att söka efter buggar och en systematisk metod för att dokumentera och testa lösningar. Det finns ingen ”one-size-fits-all” strategi för debugging; varje programmerare utvecklar sina egna tekniker baserat på sina erfarenheter och de specifika utmaningar de möter.