En tandkrona är i grunden en tandformad ”hatt” som placeras över en skadad tand. Dess främsta uppgift är att återställa tandens form, storlek, styrka och förbättra dess utseende. När den cements på plats omsluter den fullständigt den synliga delen av tanden som ligger ovanför och vid tandköttslinjen. Kronor kan göras av olika material, som porslin, keramik, metall eller en kombination av dessa.
När används så en krona? Tandläkare kan föreslå en krona av diverse skäl, men oftast gäller det att skydda en svag tand från att brytas ned ytterligare eller hålla ihop delarna av en sprucken tand. Tandkronor kan också användas för att täcka missfärgade eller missformade tänder för estetiska skäl, hålla en bro på plats, täcka en tandimplantat eller skydda en tand som har genomgått rotfyllning.
Processen att få en krona innebär vanligtvis två besök hos tandläkaren. Under det första besöket tar tandläkaren röntgenbilder för att kontrollera tandens rötter och det omgivande benvävet. Om tanden bedöms vara lämplig för en krona, formas tanden för att ge plats åt kronan. Sedan tas ett avtryck av tanden och den omgivande tandraden, vilket skickas till ett tandtekniskt laboratorium där själva kronan tillverkas. Under det andra besöket cementeras den permanenta kronan på plats.