Essentiella fettsyror är en typ av fleromättade fettsyror. De existerar i två huvudsakliga former: omega-3 och omega-6. Dessa fettsyror är viktiga byggstenar i kroppens cellmembran och är nödvändiga för en rad biologiska funktioner inklusive inflammatorisk respons, blodtrycksreglering och hjärnfunktion. De bistår även i bildandet av andra bioaktiva molekyler, inklusive eikosanoider, som är betydelsefulla i kroppens inflammatoriska och immuna svar.
Eftersom kroppen inte kan producera essentiella fettsyror själv, måste vi erhålla dem via vår kost. Födoämnen som fet fisk, valnötter, linfrön och chiafrön är alla rika på omega-3. Omega-6 fettsyror kan man få från vegetabiliska oljor, nötter och frön. Trots att de är nödvändiga bör mängden omega-6 fettsyror kontrolleras, eftersom en överväldigande mängd i kosten kan leda till inflammation och andra hälsoproblem, medan en balanserad mängd av både omega-3 och omega-6 kan ge betydande hälsofördelar.
Hälsotillstånd som kan förbättras genom en ökad konsumtion av essentiella fettsyror inkluderar hjärtsjukdomar, inflammatoriska sjukdomar och vissa hudåkommor. Dessutom finns det forskning som antyder att essentiella fettsyror kan hjälpa till att minska depression och förbättra kognitiv funktion. Däremot är det viktigt att komma ihåg att äta en balanserad kost och inte bara fokusera på intag av en näringsämne.