Så fungerar kostrekommendationer

k

Kostrekommendationer är utformade av specialiserade hälsomyndigheter och baserade på forskning och vetenskapliga bevis inom nutrition och dietetik. De speglar den senaste vetenskapen kring hälsoeffekterna av olika livsmedel, näringsämnen och kostmönster. Rekommendationerna syftar till att uppmuntra till sunda matvanor genom att ge riktlinjer om vilka typer av mat och dryck samt vilka mängder av dem som bör konsumeras för optimal hälsa.

De underliggande principerna i samtliga kostrekommendationer har gemensamma teman: variation, balans och måttlighet. Variation handlar om att äta en mängd olika livsmedel från alla matgrupper för att få alla nödvändiga näringsämnen. Balans innebär att få i sig rätt proportioner av olika livsmedel och näringsämnen. Måttlighet handlar om att äta tillräckligt, men inte för mycket, av olika typer av mat och dryck för att upprätthålla en hälsosam kroppsvikt och förhindra över- eller undernäring.

Tolkningen och tillämpningen av kostrekommendationerna kan variera beroende på individens egna näringsbehov, livsstil, matpreferenser och kulturella bakgrund. Vissa människor kan behöva särskilda kostrekommendationer på grund av särskilda hälsotillstånd, såsom diabetes eller hjärt-kärlsjukdomar. Dessutom måste hänsyn tas till genetik, ålder, kön och aktivitetsnivå, eftersom de alla påverkar näringsbehoven.

Kommentera

av Yasmin Nilsson