Så fungerar Quadrature Amplitude Modulation (QAM)

q

QAM är en metod som används för att koda information för överföring. Principen för QAM är att det tar två bärarvågor, 90 grader isär – därav ordet ’kvartratur’. Dessa vågor modifieras i amplitud (styrka) och fas (tidsförskjutning) för att skapa en unik kombination för varje datapunkt som ska överföras. Genom att överföra flera datapunkter samtidigt kan QAM effektivt öka bandbredd och dataöverföringshastigheter.

För att ännu bättre förklara hur QAM fungerar kan vi ta en titt på dess tillämpning i praktiken. Inom digital-TV överförs data oftast med 64-QAM eller 256-QAM. I dessa system modulerar varje QAM-signal 6 eller 8 bitar av data (vid respektive 64 och 256). Det gör att flera bitar kan överföras samtidigt vilket leder till snabbare överföringshastigheter än jämförbara system.

Det är dock nödvändigt att notera att medan QAM är effektivt är det också känsligt för störningar och brus. Det är en avvägning mellan hastighet och pålitlighet. Större QAM-konstellationer kan överföra mer data men är mer benägna för fel. Därför krävs en stark signal för att säkerställa korrekt överföring, speciellt i system med stora QAM-konstellationer.

Kommentera

av Anna Kim