Freuds psykoanalytiska teori är en omfattande ram för att förstå mänskligt beteende och personlighetsstrukturen. En av de viktigaste aspekterna av Freuds teori är den centrala roll som det omedvetna spelar i det mänskliga psyket. Freud hävdade att det mänskliga psyket består av tre delar: det omedvetna, det förmedvetna och det medvetna. Dessa tre nivåer samarbetar och påverkar varandra ständigt.
Centralt i Freuds teori är begreppet psykisk energi, vilket han ansåg var grunden för mänskligt beteende. Han menade att denna energi huvudsakligen var av sexuell natur, och att det finns en ständig kamp i det mänskliga sinnet när denna energi försöker bli tillfredsställd. Dessutom introducerade Freud begreppen id, ego och superego, som är tre delar av psyket som styr vårt beteende baserat på önskemål, realitetsprincipen och moraliskt ansvar respektive.
I Freuds psykoanalytiska teori ligger ett annat grundläggande koncept, ångest. Ångest uppstår när det är ett hot mot ego och fungerar som en signal om att något inte står rätt till. Detta leder till användning av försvarsmekanismer som ett sätt att hantera och mildra dessa känslor. Dessa försvarsmekanismer kan vara både adaptiva och maladaptiva, och de kan skapa problem och konflikter om de används i överkant.